5 szempont új garázsajtó kiválasztásánál

5 szempont új garázsajtó kiválasztásánál

Elérkezett az idő: új garázsajtóra van szükségünk. Nem egyszerű a döntés. Ha kicsit is jobban beleássuk magunkat a témába, láthatjuk, hogy nagyon sok típusból választhatunk, rengeteg szempont alapján. Az alábbiakban megkönnyítjük a döntést a főbb szempontok sorbavételével.

1) Gyártó

Természetesen a legelső szempont a garázsajtó mérete. Ez minden esetben egyedi, így érdemes árajánlatot kérni, valamint néhány mérettáblázatot megnézni, mielőtt a kutatást megkezdenénk. Árajánlat kérése előtt érdemes tájékozódni, hogy milyen anyagokat használtak a garázs építésénél és körülbelül hol helyezkednek el a gerendák, illetve merevítőelemek a szerkezetben. Természetesen ezeket a szakemberek felméréskor is meg tudják állapítani, de nem árt jól értesültnek lenni.

A garázsajtó kiválasztásánál az első szempont a gyártó. Természetesen, mint minden terméknél, léteznek olcsóbb és drágább márkák, ezek jellemzően minőségben is különböznek. A két álalában választott és forgalmazott márka ebben az esetben a Dítec és a Hörmann. Érdemes egy gyors pillantást vetni a prospektusaikra, valamint árajánlatot kérni mindkét alternatívára, hogy bővebb képet kapjunk a lehetőségekről.

Természetesen sokan választanak névtelen márkákat is, de ezt a választást sok esetben megbánják az építkezők, mivel ezek az ajtók nagyon hamar elavulnak. Ha hosszú távra tervezünk, érdemes a minőséget választani.

2) Típus

A következő szempont a kapu típusának a kiválasztása. Jellemzően itt is két választásunk van: billenő, vagy szekcionált. Az emberek nagy többsége manapság billenő ajtókat választ, hála a relatívan alacsony áruknak és megbízható technológiájuknak. A következő pontban viszont meglátjuk majd, hogy mi lehet a hátulütője az olcsó választásnak.

Biztonsági szempontból a két megoldás nem túlzottan különbözik egymástól. Mind a billenő, mind a szekcionált kapuk el vannak látva csukló, illetve rugó becsípődés elleni védelemmel, mely garantálja, hogy a gyerekeknek sem eshet baja.

Érdemes figyelembe venni a választásnál a billenő kapuk azon tulajdonságát, hogy üzemeltetésnél egy bizonyos nagyságú (billenő-)térre szükségük van (lásd alább), így szűkebb garázsoknál, illetve nagyobb autóknál némi gondot jelenthetnek.

Billenő garázskapu holtjátéka

3) Szigetelés

A harmadik szempontunk a garázsajtó szigetelése. Amennyiben fűtött garázzsal rendelkezünk (avagy fogunk rendelkezni), érdemes elgondolkodni a garázskapu szigetelésén. Az előző bekezdésben már tettünk rá utalást, hogy mind a billenő, mind a szekcionált garázskapuk esetében léteznek szigetelés nélküli típusok, viszont ezek télen kihívást jelenthetnek a garázs hőmérsékletét illetően.

Szigeteletlen ajtóknál természetesen lehetséges az ajtó utószigetelése, amennyiben utólag meggondolnánk magunkat, az eredmény viszont esztétikailag különbözhet az előre szigetelt kapuktól.

A szigetelőanyag többnyire purhab, mely tipikus választás könnyű szerkezetek hőszigetelésénél. Az előre szigetelt ajtók jellemzően duplafalúak és a szigetelés különböző vastagságú lehet (körülbelül 20 és 40 mm között). Itt természetesen a hőszigetelés mértéke az árral egyenesen arányos.

4) Mintázat, szín és anyag

A külcsín természetesen legalább annyira fontos, mint a belbecs, így az ajtó mintázata és színe is fontos. Ez a két tényező rendszerint kéz a kézben kerül nagyító alá, mivel a kombinációk száma szinte végtelen: a fehér függőleges bordázott kapuktól egészen a valódi fából készült egyedi motívumokig. Alább néhány a rengeteg lehetőségből.

Garázskapu mintázatok

Természetesen mindenkinek más az ízlése ebben a tekintetben, valamint néhány esetben teljesen egyedi mintázatra lehet szükség, melyet néhány gyártó (például a Hörmann) teljesen rugalmasan kezel, persze ezeknek az ajtóknak az áraik is egyediek. Színben a legalapvetőbb választás, mint bárhol máshol, a fehér, de a RAL színskála nagyon sok színében tudunk rendelni ajtókat. A színskálát a legtöbb forgalmazó szívesen rendelkezésre bocsátja. Érdemes nyomtatott változatot használni, mivel a színek monitoron nagyban eltérhetnek a garázsajtón megjelenő színtől.

Az alapvető mintázatok a függőleges (billenő kapuknál) és a vízszintes bordázat (szekcionált kapuknál) különböző méretű bordaközökkel, valamint a kazetta mintázat (lásd a fenti képen). A garázskapu anyagát illetően alapvető az acél, minőségi választás viszont a fenyőből készült garázsajtóra eshet, amelyet viszont nem minden gyártó készít.

5) Extra felszerelés

A felsorolást a lehetséges extrákkal zárjuk. Garázsajtónk rendelésénél célszerű elgondolkozni, hogy manuálisan, avagy automatikával szeretnénk-e működtetni. Utóbbi esetben természetesen elektromos aljzatot is biztosítanunk kell a garázsban a megfelelő helyen a működtetéshez.

További extra lehet a személybejáró, mely lezárt garázsajtónál is egyszerű bejárást tesz lehetővé, anélkül, hogy az egész kaput fel kellene nyitni.

Amennyiben már van a garázsajtó mellett személyi bejárónak hely hagyva, ragaszkodhatunk a garázsajtóhoz színben és mintában illeszkedő mellékajtó megrendelésén.

Ezen extrákra későbbi cikkeinkben részletesen is kitérünk.

 

A listát még jó darabig lehetne folytatni, viszont a legfőbb szempontokat itt érintettük. Amennyiben további információra lenne szüksége, keresse fel forgalmazóját és kérjen árajánlatot.

Lakossági Kapuk

Lakossági garázsajtók és kerti kapuk

Automata és kézi működtetésű garázsajtók és kerti kapuk nagy választéka. Válasszon elektromos lakossági kapu meghajtást kényelme érdekében. Árainkról a lakossági menüpontban tájékozódhat.

További információ

Ipari Árajánlat

Igényeljen ipari árajánlatot

Igényeljen árajánlatot ipari projektjének megvalósításához űrlapunk kitöltésével. Amennyiben rendelkezik specifikációkkal vagy méretekkel, kérjük azokat is küldje el.

Árajánlat igénylése

Ipari Kapuk

Ipari kapuk és meghajtások

Auto-mata bejáratok, biztonsági ajtók, dokkoló kapuk és gyorskapuk beépítése és karbantartása.
Tájékozódjon ipari megoldásainkról és kérjen árajánlatot.

Ipari megoldások

Kaputechnika

Entry JA-TE Kaputechnika Kft

Tudjon meg többet Kelet-Magyarország egyik legmegbízhatóbb és legnagyobb tapasztalattal rendelkező kaputechnika cégéről!

Kérjük várjon - Töltés..
Elérhetőségeink